Actualitat Notícies

Nova normativa sobre plusvàlua municipal
Nova normativa sobre plusvàlua municipal

La nova norma sobre Plusvàlua Municipal ja és una realitat, després de la seua publicació en el BOE aquesta setmana, ha entrat en vigor el dimecres 10 de novembre sense efectes retroactius.

Després de la sentència del Tribunal Constitucional declarant la nul·litat de la forma del càlcul de l'impost de la plusvàlua municipal, el Govern ha preparat una nova norma, un Reial decret llei que adapta la Llei d'Hisendes Locals a la nova situació.

Algunes transmissions queden lliures de pagar

La nova normativa ha entrat en vigor el dimecres 10 de novembre. Què significa això? Doncs que, amb llei a la mà, hi ha algunes vendes, donacions o herències d'immobles urbans que no estaran obligades a pagar l'impost, perquè l'antiga norma es va declarar inconstitucional i la nova encara no estava vigent. Això succeeix amb:

Les transmissions realitzades des del 26 d'octubre, la data en què es va dictar la sentència, fins al 9 de novembre, quan es va publicar el nou Reial decret en el BOE. Encara que sí que s'haurà de declarar la transmissió a l'ajuntament corresponent, requerint no pagar l'impost sobre la base de la inconstitucionalitat declarada pel Tribunal.

Les transmissions que es van realitzar abans de la data de la sentència (26 d'octubre) si els contribuents encara no havien presentat l'autoliquidació de l'impost o bé estaven esperant que l'ajuntament els enviara la liquidació. Als primers els recomanem presentar l'autoliquidació indicant una base imposable i quota 0, i per als quals estaven esperant la liquidació del *auntamiento, el nostre consell és que si els arriba ara requerint el pagament, la recórreguen.

Què passa ara?

Quina és la situació de la plusvàlua a partir del 10 de novembre?

Els qui venguen, donen o hereten immobles urbans des d'aqueixa data, sí que hauran d'aplicar la nova normativa.

No hauran de pagar la plusvàlua municipal els qui transmeten béns sense que haja existit increment del valor del terreny. Per a saber si ha existit o no aqueix increment, la nova norma indica que cal restar del valor de transmissió el d'adquisició. Com a valor de transmissió o d'adquisició, es tindrà en compte el declarat en l'escriptura corresponent sense descomptar les despeses ni tributs pagats, o bé el comprovat per l'Administració si és més alt.

Si el resultat de restar aquests valors és negatiu, el contribuent no haurà de pagar la plusvàlua municipal però sí que haurà de presentar declaració i aportar els documents que proven la falta d'increment del valor.

Si el resultat és positiu, s'haurà de calcular la base imposable de l'impost segons indica la nova normativa. Per a això, s'aplica al valor cadastral del sòl un coeficient que varia segons els anys de propietat i que els ajuntaments poden rebaixar. Si el resultat d'aquesta operació és superior a l'increment real obtingut en restar del valor de transmissió el d'adquisició, llavors es prendrà com a base imposable l'increment real.

Tributen les plusvàlues generades en menys d'un any, que segons el legislador són les que poden tindre un caràcter més especulatiu.

Sis mesos d'adaptació

La pròpia norma insta que els ajuntaments modifiquen les seues ordenances municipals en el termini de sis mesos , amb la finalitat d'adequar-les al que s'indica en la nova normativa. Fins que aqueix canvi siga efectiu, el tribut es calcularà aplicant els coeficients màxims establits en el Reial decret llei 26/2021, de 8 de novembre.

Consulta la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías