logo

Actualitat Notícies

Màscares que no ofereixen garanties

A Europa s'estan venent màscares filtrants, productes d'alta protecció, que estan incomplint la normativa, segons ha detectat el Sistema d'Alerta Ràpida Europeu (RAPEX). Una de les alertes ve d'Espanya: la màscara Garry Galaxy.

El Sistema d'Alerta Ràpida de la Unió Europea porta setmanes alertant de la presència en el mercat europeu de màscares filtrants que no estan complint la normativa de protecció: en la seua majoria es tracta de màscares tipus FFP2 o equivalent. Aquestes màscares s'han trobat en diferents països europeus: Bèlgica, Dinamarca, Luxemburg, Croàcia i Espanya (en el cas de la màscara Garry Galaxy), però podrien haver-se venut en altres països europeus a través d'Internet. 

Màscares que no compleixen les normes

Les màscares il·legals que ha detectat Rapex presenten diferents tipus de problemes.

Filtren menys partícules de les que deurien

S'han denunciat diverses màscares autofiltrantes, en la seua majoria fabricades a la Xina. Són màscares tipus FFP2 (o equivalent: N95, KN95 i KF94). El seu percentatge de retenció de partícules hauria de ser del 92-95%, però no són capaços de retindre el percentatge d partícules que, com a mínim, haurien de retindre aquest tipus de productes. 

 • Daddy Baby. Protective Mask. Eearloop Face Mask. Ofereixen menys d'un 49% de retenció de partícules.
 • Daddy Baby. Protective Mask. Respiratory *Protection. Ofereixen menys d'un 76% de retenció de partícules.
 • LikeLove. Self Suction Filter Type Anti Particle Respirator. Ofereixen menys d'un 86% de retenció de partícules.
 • NEP KN95 Respirator Mask. Un producte que proporciona menys d'un 62% de retenció de partícules.
 • Sense marca-Three Dimensional Protective Respirator (disposable respirator). Ofereixen menys d'un 76% de retenció de partícules.
 • Garry Galaxy Respirator Mask. N95. La retenció de partícules és menys del 71%.
 • Sense marca- Particle Filter Mask YK01 FFP2. La capacitat de retenció mesurada és menor al 68,5%. A més, no presenta certificació, pese al codi CE en el marcat.

L'ús d'aquestes màscares està recomanat per al personal sanitari i per a les persones que puguen estar en contacte amb contagiats. En particular la màscara *Garry *Galaxy s'ha distribuït a Espanya, entre professionals sanitaris, que amb aquest producte no han estat prou protegits.

No compten amb els certificats

A més, hi ha diverses màscares que no indiquen la certificació (ISO, UNEIX...) que han seguit, amb el que no ofereixen garanties que la filtració que anuncien siga real.

 • Sense marca-Protective respiratory filtration "half-face mask" de la categoria KN90, detectada a Dinamarca. El producte porta el marcatge CE però no indica la certificació corresponent pel que pot ser que no complisca els requisits de seguretat que anuncia.
 • Sense marca-Particle Filter Mask KN95. Aquestes màscares porten marca CE però no indiquen la certificació corresponent pel que pot ser que no complir els requisits de seguretat.
 • Sinpul. Protective Mask KN95. presenta el mateix problema: marca CE sense indicar la certificació, per la qual cosa pot ser que no ofereix garanties.
 • Sense marca-Particle Filter half face Mask fabricada i venuda a Dinamarca. Aquesta màscara tampoc porta les certificacions corresponents.
 • Dromex. Protective Mask. Malgrat portar la marca CE, aquesta màscara FFP2 no ha sigut provada i certificada seguint les normes europees, amb el que no hi ha garanties de la seua eficàcia ni de la seua seguretat.
 • Sense marca- Safe Mask. Aquesta màscara comprada online és objecte d'una altra alerta a Dinamarca. Anuncia un potència de filtració de partícules virals, però aqueixa capacitat de filtració no ha sigut certificat per l'equip corresponent.
 • Jtrip. Safe Mask/ Fashionprotective Mask. Es tracta d'unes màscares per a xiquets que anuncien un potencial contra virus pel seu filtre *PM 2.5, però no han sigut provades ni certificades, amb el que no ofereixen garanties. L'alerta també procedeix de Dinamarca.

Són falses

Al costat d'elles, s'alerta d'una falsificació:

 • Màscara 3M model 9501V. És una falsificació d'aquesta màscara KN95 de 3M, pese al marcatge CE, no indica certificacions. És il·legal i insegura. 

Protegeix-te amb les màscares adequades

Totes aquestes màscares incompleixen el que estableix la normativa de la Unió Europea. Per tant, es tracta de màscares que no ofereixen garanties als usuaris.

Des d'OCU recomanem en la mesura del possible no comprar les màscares online en market plaus, és preferible comprar-les en farmàcies, parafarmàcies, comerços de confiança, on la disponibilitat de productes ja no és tan problemàtica.

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías