Actualitat Notícies

Com consultar en temps real el consum d'electricitat que estàs fent a casa
Com consultar en temps real el consum d'electricitat que estàs fent a casa

T'explicarem com mirar el teu consum elèctric de casa en temps real per Internet, un procés molt senzill i útil màximament amb la pujada dels preus en la tarifa de la llum que venim patint d'algun temps ençà i que ha encarit el cost de la factura elèctrica de manera notable. L'objectiu final no és un altre que estalviar en la factura de la llum.

Podem consultar el consum, de manera física, si podem accedir al comptador. Però encara més còmode, podem conéixer quant estem gastant amb només acudir al area de client de la distribuïdora que ens presta servei o a la seua corresponent app. I al costat del consum veurem altres dades, com per exemple els pics de potència o el consum mig mensual.

Distribuïdores i comercialitzadores

I el primer pas no és un altre que conéixer quina és l'empresa que et factura la llum cada mes, això és la distribuïdora. Aquesta pot coincidir amb l'empresa comercialitzadora, que és la que porta la llum i la gestiona en una determinada zona. Ambdues poden ser la mateixa, o no, segons el cas.

Com calcular quants aparells puc tindre endollats alhora abans que salten els ploms a casa

Per a conéixer la distribuïdora, només has de buscar en la teua factura el codi CUPS, una sèrie de números en els quals primers dígits indiquen la distribuïdora que correspon per zona.

Cups

Les sigles CUPS són l'acrònim de Codi Universal de Punt de Subministrament, una clau composta per 20 o 22 dígits alfanumèrics que com detallen en la web d'Endesa, és imprescindible per a certificar el teu proveïment d'energia. En aquest punt aquests són alguns exemples:

  •  Nedgia ES0230
  •  Nortegas ES0229
  •  Redexis ES0238
  •  Endesa ES0031
  •  Iberdrola ES0021
  •  Unión Fenosa ES0022

En aquest sentit a Espanya comptem amb 625 comercialitzadores d'electricitat i 333 distribuïdores elèctriques. Les comercialitzadores són les que gestionen l'energia que ofereixen les primeres (les distribuïdores) i la reparteixen entre llars i empreses. Si accedeixes a la web de la comercialitzadora, el que podràs consultar és la factura de la llum, la que t'arriba cada mes a casa, però no el consum en temps real.

Mapa Distribuïdores *Electricas

Distribuïdores com veus, hi ha moltes, però que et sonen algunes més que unes altres (Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, E-Xarxes EDP, *Viesgo...) Aquest mapa que ofereix *Elekluz determina quina és la distribuïdora que predomina en cada zona. Per exemple, en el meu cas la distribuïdora dominant és Endesa, l'antiga Sevillana.
Dades

Per part seua, el nombre de comercialitzadores, les que ens serveixen a casa l'energia, hi ha encara més. En el meu cas, per exemple tinc Repsol, i fins a poc era client d'Endesa. Podem canviar de comercialitzadora totes les vegades que desitgem llevat que estiguem subjectes a alguna permanència.

Consulta via web

Amb l'empresa ja localitzada, queda per acudir a la corresponent web de la nostra empresa distribuïdora en la qual haurem d'estar registrats (i si no ho estem ens registrem) com a clients per a poder accedir a les nostres dades. Per a la guia hem seleccionat a les cinc anteriors, les més importants i els passos i dades que cal aportar en cadascuna d'elles.

Si no estem registrats, hem de fer-ho i en el procés cada empresa ens sol·licitarà una sèrie de dades, per la qual cosa sempre és interessant tindre tota la documentació a mà i preparada per a estalviar temps. Com a exemple hem seleccionat les cinc més importants que operen a Espanya.

  •  Endesa Distribució: Per a registrar-te, necessites el teu nom i cognoms, el teu document d'identitat o passaport escanejat per a pujar-ho, un correu electrònic de contacte, el teu número de mòbil i la teua adreça.
  •  Iberdrola Distribució: Per a registrar-te, necessites el codi *CUPS que trobaràs en la teua factura de la llum, un correu electrònic de contacte i el teu número de mòbil
  •  Unión Fenosa Distribució: Per a registrar-te, necessites el teu nom i cognoms, el teu document d'identitat o passaport i un correu electrònic de contacte.
  •  E-Xarxes EDP Distribució: Per a registrar-te, necessites el codi *CUPS que trobaràs en la teua factura de la llum, el teu document d'identitat o passaport, un correu electrònic de contacte i el teu número de mòbil.
  •  Viesgo Distribució: Per a registrar-te, necessites el teu document d'identitat o passaport i un correu electrònic de contacte.

L'únic requisit perquè aquestes dades estiguen disponibles en la xarxa i en la pàgina web de cada empresa és que la teua casa compte amb un comptador intel·ligent. Es tracta dels nous models que estan sent instal·lats i que transmeten les dades perquè pugues veure'ls en línia. Nous comptadors que han reemplaçat als tradicionals.

En línia

Una vegada dins i entre tot l'embull de dades a nosaltres ens interessa l'apartat amb un títol similar al de "consulta de comptador" o "accés en línia al comptador. En aquest punt podem consultar les dades del comptador associat al nostre contracte. Un procés que a vegades pot donar error, per la qual cosa amb només insistir de nou, tindrem accés a les dades que busquem.

Consulta via app

Si no comptem amb un ordinador i volem fer encara més fàcil la tasca, un telèfon és una molt bona opció. I és que moltes d'aquestes empreses compten amb aplicacions pròpies amb les quals podem accedir a totes les dades del nostre compte. N'hi ha prou amb registrar-nos o introduir la mateixa informació que en la web per a poder consultar el consum que estem tenint a casa.

Tant en la consulta que fem via web com en l'app pertinent, es mostra tant la potència que tenim contractada com la potència que estem consumint en temps real.

La interfície entre aplicacions i serveis web pot canviar en funció de la distribuïdora, però els camps són bàsicament els mateixos i el que a nosaltres ens interessa és referit a la consulta del comptador, el que et permet conéixer quant estàs gastant en aquest moment.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías