Actualitat Notícies

Bretxa d'aliments: el consumidor va pagar quasi 4 vegades més del que va rebre el productor
Bretxa d'aliments: el consumidor va pagar quasi 4 vegades més del que va rebre el productor

El consumidor va pagar 3,54 vegades més dels que va rebre el productor en la *tranquera del seu camp, incrementant-se la bretxa respecte a abril. La deterioració s'explica per les fortes baixes en els preus pagats als productors de ceba, taronja, carabassa i mandarina, que en alguns casos es van combinar amb augments al consumidor. L'anàlisi va ser realitzada per la Confederació Argentina de la Mitjana Empresa (*CAME) sobre la base de 24 agroaliments que componen la canastra IPOD.

L'informe de l'Índex de Preus en Origen i Destinació (IPOD), elaborat pel sector d'Economies Regionals de la Confederació Argentina de la Mitjana Empresa (CAME), va llançar a més les següents conclusions:

Pels productes agropecuaris, la diferència entre el preu que se li va pagar al productor i el que va abonar el consumidor en góndola (bretxa entre preu d'origen i destinació) va augmentar 7% respecte al mes anterior.

El 58,3% dels agroaliments mesurats van augmentar les seues bretxes entre origen i destinació, mentre que el 41,7% restant va registrar una baixa. Ceba i taronja van ser els productes amb major variació mensual, mentre que la menor es va produir en *frutilla i llima.

Per al 54,2% dels productes agropecuaris rellevats, els preus en els comerços de proximitat van ser menors als imports que van oferir els hipermercats.

En mitjana, la participació del productor en el preu final de venda dels 24 agroaliments de la canastra IPOD va ser tan sols del 25,9%, convertint-se en la més baixa de l'any.

Al maig, la major bretxa entre preu d'origen i destinació la va tindre novament la llima, on el consumidor va pagar 14,42 vegades més del que va cobrar el productor. Li van seguir la taronja (13,65 vegades), el zapallito (10,31 vegades) i la mandarina, amb una diferència de 10,3 vegades. Els productes amb menors bretxes, en tant, van anar: ous (1,9 vegades), pollastre (2,12), *frutilla (2,14 vegades), bleda (2,63) i llet (2,84).

Al maig, 14 productes van registrar puges en les seues bretxes, mentre que 10 van presentar baixes. Aquestes variacions van determinar l'augment mensual de 7% en les diferències mitjanes dels 24 agroaliments rellevats.

IPOD ceba: va pujar 96,8% i va ser el producte amb major increment en la seua bretxa al maig. L'augment mensual s'explica per una caiguda de 32,8% en el desemborsament al productor i una puge de 32,3% en els preus al consumidor. Els productors van comentar que la baixa en el preu en origen respon a augment en l'oferta, “acomodant” així el desequilibri generat en els imports d'abril per la baixa en la producció a la Província de Buenos Aires.

IPOD taronja: va pujar 58,2% en el mes, amb caigudes de 4,6% en els preus al consumidor i de 39,7% en els pagaments al productor. Les menors sumes en origen, d'acord amb l'informat pels productors, es deu a la menor demanda i el poc que s'embene. Els compradors requereixen molta qualitat, però no tots els productors poden oferir-la a causa de les sequeres ocorregudes l'any.

IPOD *frutilla: va baixar 22,6%, després de registrar augments de 65,7% en origen i de 28,2% en destinació. La variació del preu en origen, segons van explicar els productors, respon a qüestions estacionals -es tracta de l'última collita-.

IPOD llima: va baixar només 9,2% al maig. Va ser la menor bretxa i va ocórrer amb baixes de 14,3% en els preus d'origen i de 22,2% en els preus de destí.

Respecte al que manca de gasoil, es preveu un imminent augment en el preu logístic i un minvament en els volums d'ingrés en els grans mercats *frutihortícolas.

En mitjana, el productor va rebre el 25,9% del preu final dels 24 *agroalimentos rellevats. La participació va ser 5,2% menor a la d'abril i representa la més baixa de l'any.

La major participació la van obtindre els productors d'ous, que van rebre en mitjana el 52,6% del seu preu de venda minorista (encara que 2 punts menys que a l'abril).

La pitjor va ocórrer en la llima, on el productor va obtindre a penes $6,9 de cada $100 que va pagar el client per aqueix producte, encara que va mostrar una molt lleu millora enfront d'abril

 

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías